Lilypie First Birthday tickers

24. november 2009

Brez ali z?


O tem kaj jemo in kaj vse pojemo, se velikokrat človek vpraša. Moram rečt, da imam okrog sebe ljudi, ki kar dobro skrbijo za svojo prehrano, gledajo da je čim bolj naravna in nepredelana in ob njih se včasih počutim pravi fast fooder, čeravno to nisem. Malo slabe vesti  mi pa vseeno dajo. Pa to ni nič slabega, prav pozitivno je. Zadnje čase pa še bolj gledam na to kaj jem, seveda še z dodatnim drugim razlogom. ;) Sicer pa vsi veste, da nisem nek obsedenec z zdravo prehrano, če se le da pa se čemu izognem.

No, danes sem gledala eno izmed neštetih oddaj na tv-ju kjer kuhajo ali imajo kakšnega koli opravka s hrano. In tam je bil gospod, priznan "sterne-koch", ki je pomagal dvema mladima, da bi skuhala nekaj, kar običajno naročata preko dostave. In ko so šli v inšpekcijo hladilnika in kuhijne, sem še jaz dobila "šnelkurs" lekcijo, čeprav se mi zdi, da se kar zavedam kje tičijo tisti ojačevalci in E-ji. Opozoril je recimo med drugim tudi na to, da sir, ki je manj masten (10%) v resnici sploh ni pravi sir, ampak le masa, ki jo potem zgostijo, da zgleda kot sir. Torej tudi če misliš, da zdravo ješ, ni nujno, da je to tako. Recimo, velikokrat se izogibamo maščobam, ki že imajo negativen prizvok takoj ko slišiš za njih, pa vendar v našem primeru je to ravno obratno. Če v siru ni maščobe, je to umetna masa, kar je še huje. Ima polno E-jev in ojačevlacev, kar je pa res, nima pa maščobe. Ravno  v času, ko je moderno zdravo jesti, so to največje pasti. In teh zadev je polno!

No, moj namen ni bil svetovati o hrani, se mi je pa zdelo njegovo mini predavanje o hrani zelo poučno, čeprav mislim, da kar veliko vem o teh zadevah pa vendar, vsega vendarle še ne vem ;).

6 komentarjev:

  1. Saj veš, da je tvoj mož mala enciklopedija zdrave prehrane (no, saj ne, da bi to tudi v praksi orto fural;)), samo vseeno ga premalo glede tega poslušaš...:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, eno je teorija, drugo praksa. In za mene so tisti ljudje merodajni, ki živijo tako kot govorijo ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Po mojem je treba znati pravo mero uporabljati ... Meni osebno so najhujši tisti, ki se na eni strani grejo bio gor in dol, levo in desno, potem pa se zastrupljajo z vsem mogočim sranjem, ki pač ni v obliki hrane. In glede na to, kaj vse nas v tem življenju uničuje (na 1.mestu sigurno stres), potem je hrana samo eden od dejavnikov ... No, kakorkoli ... sama se trudim v lonec, na mizo in v želodec spraviti dokaj uravnoteženo in kvalitetno hrano, žal pa je tempo življenja tak, da včasih pojemo tudi kakšne piščančje nagece, ki so verjetno narejeni tako, da sploh nočem vedeti kako! Pa dober tek!

    OdgovoriIzbriši
  4. Se strinjam! Mene še vedno strese ko gledam ali berem raznorazne teste kako dobijo aromo za sladoled. Recimo iz lesa!?!? In pol se vprašaš kaj vse še poješ... To mi je groza, to da človek mora krmarit med enim in drugim, je pa noramlno.

    OdgovoriIzbriši
  5. se strinjam z vsem prej napisanim... pred kratkim sem prebrala, da so siri najslabse kar ostane od mleka...nic hudega, jaz jih se vedno zelo rada jem:)..in Francozi tudi..je pa res da so tisti z manj mascobe kot cigume in seveda veliko manj okusni kot domaci...in se nekaj poklicne deformacije:): siri so tudi mocni kolektorji Al tako kot tudi nekatera zelenjava-motovilec, kisla repa, zelje..naj vam to ne vzame uzitka, ker kar je za dusico ne skodi:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Kolektorji, da gre ven iz tebe ali da se v tebi kopiči?

    OdgovoriIzbriši